Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 13:31 - За пенсиите и моята грамотност
Автор: meduna Категория: Други   
Прочетен: 1992 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всичко започна от това, че майка ми се пенсионира по особен начин – демек с казус. Не че това е проблем, но решаването на този казус ме хвърли в размисли и четене на нормативни документи. Всичко необходимо е публикувано в сайта на НОИ. Четеш, четеш … очите ти започват да дават „заето” … а ти продължаваш да четеш. Разбира се има и развити казуси, но не може да се опишат всички случаи, с които се сблъскват пенсионните инспектори. За това са на тази работа – за да знаят повече, от всички нас.

Освен това при четенето на  чл. 8, ал.1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, установих, че препраща към чл.89, ал.1 от Кодекса за социалното осигуряване, където пише: „чл. 89. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., отм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2013 г. - изм., бр. 60 от 2011 г.).”. В началото реших, че това е грешка в сайта на НОИ и се поразрових в други сайтове, вкл. в сайта на Държавен вестник. Оказа се, че сайта на НОИ си е актуален, а законодателя е пропуснал да поправи чл.8, ал.1 от НПОС. Важното е, че ако човек реши да се справя сам просто ще се побърка.

След като изчетох цялата нормативна база, публикувана в сайта, се опитах да разбера и методиката да изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиониране. Мъка голяма! Съжалявам само, че в момента нямам конкретни данни, за да се опитам да проиграя няколко варианта. За сега установих само, че ме чака много смятане на различни цифри.

Някъде в цялото това четене установих, че можело и в последствие да си подадеш заявление за преизчисляване на пенсията, ако счетеш че новата пенсия ще е по-благоприятна за теб от старата такава. Моето тълкование за това е, че с възрастта ставаш по-умен и ще смяташ по-добре, отколкото към момента на пенсионирането си. Знам, че звучи заядливо и че този текст демократичен и в полза на пенсионера, но според мен това не спасява пенсионера от смятане…

От цялата тази умоблъсканица се родиха няколко въпроса, които бих дала като предложение на социалния министър, за да не се „бутат” лаици като мен в материята:
1. Защо няма сложена на сайта на НОИ една програмка, която да избира „най-добрите” години за пенсиониране?
2. Защо няма програмка, която да изчислява приблизителната пенсия? Разбира се програмката трябва да предупреждава, че може този, който въвежда данните да не е преценил всички правилно и при определяне на пенсията да има разлики.
3. Защо няма консултанти в пенсионното? Хора, при които отиваш и ти помагат при казуси или когато нещо не си доразбрал?

Предполагам, че първото, което ще кажете е, че има адвокати и да се обърна към тях. Уважавам правното образование, уважавам и адвокатите, но вие виждали ли сте очен лекар да оперира херния? Някак не мога да приема „специалист по всичко”.

Понеже за първи път чета този вид нормативна уредба искам да подсетя можещите да раждат жени, че могат да получат персонална пенсия, ако са родили и отгледали 5 и повече деца до навършването им на 18 годишна възраст и имат най-малко (този текст се чете като „поне”) 3 годишен осигурителен стаж.




Гласувай:
4



1. emptywords - ...
06.01.2012 16:09
"Някак не мога да приема „специалист по всичко”."
Има едни адвокати по Трудово Право и за една/две консултации щеше да си спестиш и времето и нервите. Аз така процедирах с моята майка и нейното пенсиониране :D
цитирай
2. meduna - Да със сигурност си прав. Но рабо...
04.02.2012 22:56
Да със сигурност си прав. Но работата ми е да чета закони и да откривам нарушения на финансовата дисциплина. Очаквах, че ще се справя и с едно пенсиониране... И защо да плащам на адвокат за нещо, което може да се вкара в програма, да се публикува на сайта на НОИ и всеки да има достъп до него?!?! Адвокатите да решават проблемите, които възникват, а не да седят с молива и да смятат точки за пенсиониране.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meduna
Категория: Хоби
Прочетен: 66862
Постинги: 26
Коментари: 15
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930